Menu
Etherische Olie

Waar is lavendelolie goed voor?

Lavender olie is één van de drie essentials die je eigenlijk niet in je medicijnkastje mag missen. Ook op je nachtkastje kan deze olie aardig van pas komen. Etherische lavendelolie staat bekend om het rustgevende en verzachtende karakter voor lichaam en geest.

De werking is ontzettend veelzijdig (zie hier onder: Lavender olie toepassen) en behoorlijk krachtig. Niet zo gek want er wordt voor één flesje van 15 ml bijna 15 kg aan lavendelbloemen gebruikt.

Gebruik lavendelolie

De concentraties in etherische oliën zijn erg hoog. Dat komt doordat ze ontzettend puur zijn en er niets extra’s is toegevoegd. Hoewel dit de norm is, verschilt de puurheid per merk enorm. Lees altijd een label!

De lavendelolie die ik gebruik, kan aromatisch, topisch en intern gebruikt worden. Soms raden andere merken het innemen van lavendelolie af, maar de olie die ik gebruik kan bijvoorbeeld onder de tong aangebracht worden of in een glas water.

Ook aromatisch werkt deze etherische olie therapeutisch. De werking staat niet voor niets bekend om het rustgevende karakter. Bij irritatie, angst, verdriet en huilen, stress, spanning en hyperactiviteit kan de geur en topische werking van lavendelolie helpen. Ook bij het verlies van eetlust, stemmingswisselingen, onregelmatige menstruatie en menopauze, slapeloosheid en depressieve gevoelens kan Lavender helpen je gebalanceerder te voelen.

Wetenschap en Lavender olie

Dat etherische oliën werken is geen onzinpraatje. Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar de werking van oliën – ook naar lavendelolie.

Rustgevende werking

Thais wetenschappelijk onderzoek toont aan dat lavendelolie écht rust geeft (#). Inhalatie leidt tot een lagere bloeddruk, lager hartritme en lagere huidtemperatuur. Het lichaam komt in een ruststand.

Ook de hersenactiviteit werd gemeten in dit onderzoek. Mensen voelden zich na het inhaleren van lavendelolie meer fris en alert. Weer geen grapje! De EEG’s, die de hersenactiviteit meten, laten zien dat er in de hersenen bepaalde gebieden actiever worden die voor dat gevoel zorgen.

Wetenschappelijk bewezen slaapmiddel

Weg met synthetische slaapmiddelen. Onderzoek laat zien dat wanneer mensen slaapmedicatie nodig hebben, ze makkelijk in slaap vallen als ze na het stoppen met deze medicijnen lavendelolie gebruiken. (#)

Wanneer je lastig slaapt, niet makkelijk doorslaapt of moeilijk in slaap komt, kan je je hoofdkussen besprenkelen met 5 druppels etherische Lavender olie. Ook een diffuser op je nachtkastje met deze olie kan je gemakkelijk helpen je slaapkwaliteit te verbeteren.

Emoties, gevoelens en mentale gezondheid

Ook op emotioneel gebied kan Lavender olie je helpen. Deze olie kan je helpen om minder onzekerheid te ervaren waardoor je gedachten en gevoelens beter kan uitdrukken. Lavendel helpt ook bij blokkades rond thema’s over gezien en gehoord worden, het verstoppen achter een masker of niet uiten van je ware zelfexpressie.

Lavendel olie kan je ontzettend goed ondersteunen om angst en spanningen los te laten. Zeker bij vrouwen is deze geur geliefd om sterke emoties makkelijker een plek te geven. Dit komt door de chemische componenten van linalool en ocimene.

Wanneer je je onveilig voelt, bijvoorbeeld bij het uiten van eerlijke gevoelens, kan Lavender je de moed geven om tóch je gevoelens, innerlijke gedachten en verlangens uit te spreken.

Lavender olie toepassen

Etherische Lavender olie kan veelzijdig worden toegepast bij alledaagse bezigheden en problemen. Je kan lavendelolie op meerdere manieren gebruiken: aromatisch, topisch en intern. Bijvoorbeeld:

 • Gebruik 3 – 4 druppels in een diffuser.
 • 1 – 2 druppels aanbrengen op het lichaam (eventueel verdund met bijvoorbeeld gefractioneerde kokosolie).
 • Een druppel in de handpalmen wrijven, kommetje maken en over de neus inhaleren.
 • 1 – 2 druppels in een doTERRA Veggie Cap en een glas water.
 • 1 druppel op je gehemelte wrijven of onder de tong nemen.
 • Verdun 1 druppel in een kopje water of andere vloeistof.

Lavendelolie bij hooikoorts en allergieën

 • Breng 1 – 2 druppels aan op de neusrug boven de bijholtes.
 • Gebruik 3 – 4 druppels in een diffuser of inhaleer 1 druppel direct uit een kommetje van je handen.
 • 1 druppel onder de tong of op je gehemelte voor een snelle werking.

Lavendelolie bij hoofdpijn en migraine

 • Masseer 1 – 2 druppels op drukpunten, zoals het voorhoofd, de slapen en achterkant van de nek.
 • Gebruik 3 – 4 druppels in een diffuser of inhaleer 1 druppel direct uit een kommetje van je handen.

Verbeter je nachtrust met lavendelolie

 • Breng 2 druppels aan op de onderkant van de voeten.
 • Gebruik 3 – 4 druppels in je diffuser en zet deze op je nachtkastje.
 • Masseer 2 – 4 druppels aan op je buik en achterkant van je nek om een ontspannen sfeer te creëren.

Prikkelbaarheid en irritatie verminderen met lavendelolie

 • Breng 1 – 2 druppels aan op druk- en reflexpunten zoals de nek, borst, voetzolen, slapen en binnenkant van de pols.
 • Gebruik 3 – 4 druppels in een diffuser of inhaleer 1 druppel direct uit een kommetje van je handen.

Insectenbeet of -steek behandelen met lavendelolie

 • Breng 1 – 2 druppels aan op de insectenbeet of – steek.
 • Herhaal dit een aantal keer per dag totdat er vermindering van symptomen is.

Oorontsteking en lavendelolie

 • Breng 1 druppel verdund aan rond de opening en achterkant van het oor.
 • Druppel de olie op een watje en leg het rustig op de oorschelp.

Hoewel je etherische oliën nooit direct in je oor mag gebruiken, kan Lavender olie helpen om kalmte te stimuleren. Behandel een oorontsteking met lavendelolie daarom voorzichtig en verdun met een draagolie.

Schaafwonden en blaren behandelen met lavendelolie

 • Verdun 1 – 2 druppels met gefractioneerde kokosolie. Breng aantal keer aan per dag op de wond.
 • Gebruik 1 – 2 druppels onverdund om een blaar te behandelen.

Huidirritatie verminderen met lavendelolie

 • Verdun 1 – 3 druppels met gefractioneerde kokosolie. Breng een aantal keer per dag aan op de geïrriteerde plek. Doe dit tot de pijn of jeuk weg is en de huid hersteld.

Aandachtspunten

Lavender is niet geschikt voor directe inname door kinderen onder de 6 jaar. Vanaf deze leeftijd kan de olie wel intern gebruikt worden mits verdund.

Omdat de Lavender olie die ik gebruik de menstruatie kan bevorderen, mogen zwangere vrouwen in de eerste maanden de olie niet gebruiken. Na de zwangerschap is lavendelolie wel ideaal, bijvoorbeeld om striemen beter te laten herstellen.

Als je vragen hebt of lavendelolie geschikt is in jouw situatie om te gebruiken, waar je het kan kopen en waar de kwaliteit aan moet voldoen, help ik je graag. Stuur me gerust een berichtje.

No Comments

  Leave a Reply