Menu
Etherische Olie / Huidverzorging

Veilig etherische oliën aanbrengen op de huid

Etherische oliën zijn al deccenialang niet meer uit de wellnes-, cosmetica- en gezichtsverzorgingsindustrie weg te denken. Niet zo gek dankzij de helende, kalmerende en reinigende werking. Toch is het belangrijk om voorzichtig met deze pure oliën om te gaan. Verkeerd gebruik op de huid kan leiden tot irritatie en beschadiging van de huidbarrière.

Hoe je zelf etherische oliën kan verwerken in je reinigingsroutine, leg ik je uit in dit artikel.

Waarom voorzichtig zijn?

Elke huid is anders en heeft een eigen verzorging nodig. Door etherische oliën, soms nog wel eens ‘essentiële’ oliën genoemd, te mengen met huidverzorgingsproducten, kan je positieve effecten op de huid ervaren. Maar net zoals je huid een gebruiksaanwijzing heeft, hebben etherische oliën dat ook.

Voordat je start met het aanbrengen van etherische oliën op de huid, is het belangrijk om te weten hoe je ze aan moet brengen, wat de passende doseringen & hoeveelheden zijn en welke gebieden je het best kan vermijden.

Op het flesje van de etherische olie of op de website staat wanneer het geschikt is voor topische doeleinden (als het op de huid gebruikt kan worden). Sommige oliën hebben essentiële bestanddelen die kunnen zorgen voor een irritatie op de huid. Om de kans op irritatie, een branderig gevoel of aantasting van de huidbarrière te verkleinen, raad ik altijd aan een olie te verdunnen.

Let op! Gebruik alleen 100% etherische oliën zonder toevoegingen en additieven. Ik help je graag met het maken van een kortingsaccount om oliën tegen een groothandelsprijs in te kopen. Lees hier wat de voordelen zijn van zo’n account.

Hoe verdun je het best etherische oliën?

Etherische oliën zijn erg puur en dienen verdund te worden met een draagolie voordat je ze aanbrengt op de huid. Door de krachtige werking en sterke chemie moet je soms een olie verdunnen voordat je het topisch aanbrengt zodat je geen gevoeligheid ervaart.

Zie het als aanmaaklimonade: zonder water is het verschrikkelijk zoet en niet lekker om puur te drinken. Het zelfde geldt voor topisch gebruik van etherische oliën op de huid.

De beste manier om een etherische olie te verdunnen is door middel van een draagolie. Draagoliën zijn puur en vloeibaar en dragen de olie letterlijk op de huid.

Een draagolie zal de werking van een etherische olie niet aantasten. Wanneer je een olie hebt verdund, kan je een groter oppervlak bestrijken en help je de huid de etherische olie makkelijker op te nemen. Een draagolie kan de absorptie op de huid verbeteren voor een langere periode.

Bovenstaand verdunmodel is geschikt voor huidcontact.

Voordelen van gefractioneerde kokosolie als draagolie

Veel draagoliën hebben zijn eigen voordelen. Gefractioneerde kokosolie heeft de meeste voordelen en is daarom mijn favoriete draagolie als ik een etherische olie wil vermengen voor op de huid.

  • Gefractioneerde kokosolie is vloeibaar. Je hoeft het nooit te verhitten om vloeibaar te maken, wordt niet hard en is altijd klaar voor gebruik
  • Gefractioneerde kokosolie is kleurloos en bevat geen chemische stoffen die de werking van etherische oliën kunnen aantasten
  • Gefractioneerde kokosolie is geurloos. Ideaal wanneer je niet goed tegen de geur van kokos kan
  • Gefractioneerde kokosolie is zeer licht op de huid en zorgt niet voor irritatie
  • Gefractioneerde kokosolie geeft geen vlekken en kan super goed gebruikt worden als massageolie
  • Gefractioneerde kokosolie is lang houdbaar omdat er geen instabiele onderdelen in zitten

Zelf een Face Serum maken

Door een etherische olie te verdunnen met een draagolie, kan je gemakkelijk zelf je eigen gezichtsserum maken. Hiervoor is het belangrijk om te weten wat je huidtype is. Zo kan je de etherische olie afstemmen op waar je huid om vraagt.

Wanneer je een gevoelige huid hebt, kan je er voor kiezen meer druppels draagolie tegenover een druppel etherische olie te mengen. Bijvoorbeeld: 6 druppels gefractioneerde kokosolie en 1 druppel etherische olie.

Lees hier meer over de verschillende huidtypes.
Lees hier meer over de beste etherische oliën voor jouw huidtype.

No Comments

    Leave a Reply