Menu
Huidverzorging

Jouw huidtype

Je huidverzorgingsroutine afstemmen op je huidtype is essentieel voor een volledige verzorging. Hierdoor weet je welke producten bij je passen, wat je gezicht van je vraagt én wat je nodig hebt. Welk huidtype je hebt (normaal, vet, droog of gecombineerd), kan je heel makkelijk zelf uitvinden na het lezen van deze post.

In dit artikel help ik je met een aantal handvatten om meer kennis over je huid te krijgen.

Welk huidtype heb ik?

Om er achter te komen waar je huid om vraagt en welke producten geschikt voor je gezicht zijn, is het bepalen van je huidtype essentieel.

De eerste stap is door je gezicht te reinigen met water en een milde cleanser. Wacht na het reinigen ongeveer 15 tot 30 minuten om je huid uit te laten rusten. Gebruik in de tussentijd geen andere producten.

NormaalVetDroogGemengd
Droge wangenX
Vette T-zoneXX
Zichtbare poriënXX
Verstoppingen, mee-etersXX
Strakke huidXX
RimpelvormingXXX

Lees hieronder de kenmerken van de vier huidtypen (normaal, vet, droog en gecombineerd) en wanneer je een gevoelige of rijpere huid hebt.

Normale huid

De term ‘normaal’ in dit huidtype wordt gebruikt om aan te geven dat de huid in evenwicht is. De wetenschappelijke term voor een ‘normale’ huid is eudermisch.

Een eudermische huid heeft kleine poriën, een goede doorbloeding, is enigszins roze van kleur en heeft een gelijkmatige teint.

 • Je huid voelt niet droog of vet aan
 • Je poriën zijn klein
 • Je huid vertoont geen verstoppingen of mee-eters

Vette huid

Een vettere huid glimt vaker op de neus, kin en voorhoofd: de T-zone. De poriën zijn wat groter en soms heb je plotseling last van puistjes. De teint van een vette huid kan er soms valer/fletser uitzien.

 • Je huid voelt grotendeels of geheel vet aan
 • Op de vettere delen zijn de poriën goed/beter zichtbaar
 • Je huid kan verstoppingen en mee-eters vertonen
 • Mindere rimpelvorming

Droge huid

De droge huid is dunner, kan ruw aanvoelen en heeft weinig zichtbare poriën. Dit huidtype maakt weinig talg aan en houdt daardoor minder vocht vast. Hierdoor wordt de huidbarrière aangetast en ontstaat er een geïrriteerd, schilferig en rood aangezicht.

 • Je huid heeft geen vette delen en voelt droog aan
 • Er zijn nauwelijks zichtbare poriën
 • Je huid heeft geen last van mee-eters of verstoppingen
 • Eerder last van rimpelvorming

Gecombineerde huid

Wanneer je een combinatie van bovenstaande huidtypen hebt, spreek je over een gecombineerde huid. Een gecombineerde huid kan bijvoorbeeld een vettere T-zone hebben met droge wangen. Dit komt door overproductie en een gebrek van talg & lipiden op bepaalde plekken.

 • Je huid heeft vette delen. Vaak is dat de T-zone (voorhoofd, neus en kin)
 • Overige delen kunnen normaal of droog aanvoelen
 • Vettere delen hebben zichtbare poriën, verstoppingen en/of mee-eters

Huidspecificatie

Niet alleen je huidtype zegt wat over de producten waar je gezicht om vraagt. De droge huid heeft op jonge leeftijd een andere behoefte als een rijpere huid.

Wanneer je je huid gekaderd hebt onder één van de vier huidtypen, kan je jouw gezicht onder specificeren in de volgende twee categorieën:

Gevoelige huid

Een gevoelige huid reageert sterker dan een normale huid en raakt daardoor makkelijker geïrriteerd. Hierdoor ontstaat er bijvoorbeeld roodheid, uitslag, een prikkelend/branderig gevoel of jeuk.

Als je een extreem droge of vette huid hebt, reageert je huid erg gevoelig. Er wordt bijzonder veel talg aangemaakt (vette huid) of oogt ontzettend droog met veel schilfers.

Wanneer je last hebt van deze kenmerken, raad ik aan producten met een milde reiniging te gebruiken. Zuren en bepaalde vitamines als B3 kan je in cleansers en crèmes beter overslaan.

Rijpere huid

De rijpere huid ontstaat mettertijd en behoort tot het natuurlijke verouderingsproces. De huid wordt droger, is dunner en er ontstaan sneller rimpels. Soms is het lastig om te weten of je huid onder deze categorie valt aangezien er geen vaste leeftijdsindicatie is.

Per persoon is het verschillend wanneer je huidtype veranderd. Het is afhankelijk van genetische factoren en invloeden uit het milieu (huidconditie, levenswijze en huidverzorging).

Een vuistregel kan zijn dat je tussen de 35-40 jaar een rijpere huid ontwikkelt. Vanaf deze tijd moet je ook echt anders gaan reinigen en smeren.

De rijpere huid vraagt om andere ingrediënten zoals vitamine A-zuur (tretinoïne) en hyaluronzuur. Deze ingrediënten verminderen fijne lijntjes, hydrateert de huid en verbetert de elasticiteit. Hierdoor worden rimpeldieptes minder en oogt het gezicht strakker.

Toch zijn deze ingrediënten, die vaak als anti-aging in het schap liggen, niet voor elk huidtype weggelegd. Een droge en gevoelige huid zal niet blij worden van vitamine A-zuur.

Als Beauty & Skin Specialist help ik jou de geschikte producten voor jouw huid te vinden.

Neem contact met me op via Whatsapp, per telefoon of stuur een e-mail om samen over jouw huid te praten.

No Comments

  Leave a Reply