Menu

De huid (in het kort)

Ik kan hier uren over praten. Wat is goed? Wat niet? En hoe zit de huid eigenlijk in elkaar? Maar heb je daar ook zin in? Aangezien er al honderden pagina’s zijn waarin je zeer nauwgezet kunt terug vinden hoe de huid exact in elkaar zit, verwijs ik je daarom graag naar een goede uitleg (hier) en ga ik het wiel niet opnieuw uitvinden.

Ik wil je wel graag een korte opsomming van de meest belangrijke dingen meegeven en enkele eigenschappen van de huid doornemen. Uiteraard nemen we onder andere hier door hoe je dit dan zelf zou kunnen doen.

Wat doet de huid?

De huid is je grootste orgaan en het enige orgaan dat de hele dag direct wordt blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Denk bijvoorbeeld eens aan het weer. Lente, zomer, herfst of winter, jouw huid kan er allemaal tegen. En wat te denken van cosmetica, onder de zonnebank gaan en uitlaatgassen.

Zou jij jouw lever, hart of nieren zoveel geweld aandoen, elke dag opnieuw? We mogen daarom best een beetje liever voor onze huid zijn! Extra aandacht voor huidverzorging is dus geen overmatige luxe.

De huid zorgt voor meer dan een alleen een omhulsel zijn. Het zorgt er voor hoe jij er uit ziet en beschermt je door je lichaamstemperatuur constant te houden. Ze beschermt ons dagelijks tegen invloeden van buitenaf, zoals schadelijke bestanddelen, vuil, straling en micro-organismen. Deze barrièrefunctie vormt een van de belangrijkste functies van de huid.

Onze huid regelt de algemene vochthuishouding in het lichaam, houdt onze lichaamstemperatuur op peil en vervult belangrijke metabolische functies, o.a. bij de omzetting van zonlicht naar vitamine D. Daarnaast zorgt de huid voor de afvoer van toxines doordat we kunnen transpireren. Ook is het dankzij de zenuwen in de huid dat we warmte, kou, druk, pijn, jeuk, aanrakingen en trillingen kunnen voelen.

Tenslotte geeft de huid ook -letterlijk- weer hoe we in ons vel zitten. Wie zich energiek en gelukkig voelt, heeft een vitale en egale huid. Maar bij wie zich moe en futloos voelt, zal dit zich weerspiegelen in het huidbeeld.

Hoe kun je je huid verzorgen?

  • De nummer 1 en 2 gaan nek aan nek wat mij betreft. Reinigen en verzorgen!
  • Je kunt je huidbarrière herstellen door regelmatig met een verzorgende crème te smeren. En met regelmatig bedoel ik dan minimaal 2 keer per dag. Zowel ‘s-morgens als ‘s- avonds. Ook kunnen neutrale huidverzorgingsproducten zonder irriterende stoffen nuttig zijn bij de verzorging van huidproblemen.
  • De zon heeft heel erg veel invloed op onze huid. De huid kan er niet alleen van verkleuren, maar ook in rap tempo van verouderen. Hallo rimpels! Het is belangrijk om de huid te beschermen tegen de UV-A en UV-B straling die de zon afgeeft.  Al die zon op de huid kan ook huidkanker veroorzaken.  Smeer daarom elke dag een dagcrème met SPF en smeer op zonnige dagen een zonnebrandcrème.
  • Voor een goede huidverzorging gebruik je het liefst neutrale huidproducten. Dus zonder parfum of bekende allergenen. Deze irriterende stoffen kunnen huidallergie veroorzaken.

Zoek je Mary Kay® producten? Bezoek mijn Persoonlijke Mary Kay® website om gemakkelijk 24/7 jouw bestellingen te kunnen doen.

Klik hier om terug te keren naar huidverzorging & make-up.