Menu
Etherische Olie

Etherische oliën voor mannen

Etherische oliën, ook weleens essentiële oliën genoemd, bestaan uit verschillende structuren en samenstellingen die worden gewonnen uit de natuur. Denk aan bladeren, bloesem, schors, wortel, planten, struiken, bomen, zaden en bloemen. De geur die vrijkomt hoeft dus niet alleen naar bloemetjes te ruiken en is absoluut niet alleen voor vrouwen.

Het stimuleren van baardgroei, verhelpen van spierpijn en verwijderen van mysterieuze geurtjes uit je auto kan gemakkelijk met hulp van etherische oliën. Welke je waarvoor moet gebruiken, leg ik je in deze post graag uit.

Vetiver olie kalmeert & brengt rust

Vetiver is een groen- tot amberkleurige etherische olie, gewonnen uit lange dunne bladeren en wortels. Vetiver heeft een zoete, grondige geur, ruikt naar gerookt hout en haal je er zó uit. Vanwege deze typische geur is Vetiver in vele parfums, bodysprays en aftershaves te vinden voor mannen.

De samenstelling van Vetiver bestaat uit onder andere carvone, isovalencenol en khusimol. Rare woorden voor stofjes die een grondende en rustgevende werking hebben. Deze olie kan fysiek (topisch) aangebracht worden, oraal of in een diffuser. Vetiver etherische olie blend heerlijk in een diffuser met:

 • Lavender
 • Sandalwood
 • Lemongrass
 • Tangerine
 • Ylang Ylang
 • Serenity (doTERRA blend)
 • Balance (doTERRA blend)

Vetiver etherische olie staat dus bekend om zijn aardende en kalmerende werking op emoties. Na een stressvolle school- of werkdag kan Vetiver aangebracht worden op de nek en voeten om tot rust te komen. Het is een ideale olie om mee te masseren. Door een groter oppervlak te bestrijken kan Vetiver makkelijk worden verdund met gefractioneerde kokosolie.

Deep Blue blend na het sporten

Deep Blue etherische olie is een blend die bestaat uit onder andere Wintergreen, Peppermint, Ylang Ylang en Helichrusum en heeft een munt- en kamferachtig geur.

Deze blend is een pure essential voor in de (sport)tas dankzij de verkoelende werking. Gebruik van Deep Blue is een intensere manier om vermoeide spieren te kalmeren na het sporten of een lange dag achter de computer. Deep Blue verwijdt de aderen en is geschikt voor pijn in gewrichten en spierpijn.

Deep Blue is heerlijk om op de voeten en knieën aan te brengen voor en na het sporten, op de onderrug na een dag zwaar tillen of op de bovenbenen na een middagje squatten in de gym. Wanneer je Deep Blue op de huid aanbrengt, raad ik aan om deze olie te verdunnen met gefractioneerde kokosnoot olie.

Copaiba olie vermindert oneffenheden & kalmeert

Copaiba is een veelzijdige olie die vaak gebruikt kan worden. De warme, balsemachtige geur is heerlijk te blenden in een diffuser, gemakkelijk te vermengen in parfums en smakelijk te drinken in glas water.

Gebruik Copaiba olie op je huid. Copaiba olie houdt de huid helder en schoon en vermindert oneffenheden. Vermeng Copaiba met je toner en breng het op je gezicht aan met cirkelvormige bewegingen. Je kan deze olie ook direct op de huid aanbrengen voordat je een moisturizer of andere vochtinbrengende crème aanbrengt.

De houterige geur van Copaiba geeft je de ruimte om angstige gevoelens te regulieren. Gebruik Copaiba olie in een diffuser om tot rust te komen door te focussen op de geur om in een meditatieve staat te komen. Op een andere manier relaxen? Voeg twee druppels toe in bad aan je body wash voordat je het mengt met water.

Gebruik Copaiba olie als zelfgemaakte geur in een rollerflesje en vul de rest aan met gefractioneerde kokosnoot olie. Geen rollerflesje maar wel een diffuser? De volgende geuren zijn heerlijk te combineren met Copaiba:

 • Roman Chamomile
 • Cedarwood
 • Sandalwood
 • Frankincense
 • Ylang Ylang

Ginger olie voor een rustige buik

Gemberwortel wordt door de geschiedenis heen al gebruikt om de normale werking van het spijsverteringssysteem te ondersteunen. In de Aziatische keuken komt gemberwortel veel voor, vooral in maaltijden die veel vlees bevatten, om de spijsvertering te bevorderen.

Ook kan Ginger olie ingenomen worden om een opgeblazen gevoel of opgebouwd gas te doen verminderen. Voor het sporten kan Ginger helpen om je minder oncomfortabel te voelen. Neem één tot twee druppels Ginger met water om dat opgeblazen gevoel minder te laten worden.

De warme, aardse aard van etherische olie van gember maakt het nuttig voor een massage. Als je een stimulerende of verwarmende massage wil, verdun dan gemberolie met gefractioneerde kokosolie.

De kalmerende eigenschappen van de aanwezige chemische componenten van Ginger olie komen ook voor in andere etherische oliën, zoals Ylang Ylang en Frankincense. In een diffuser is Ginger hier dan ook mee heerlijk te vermengen, maar ook samen met:

 • Cinnamon
 • Cassia
 • Wild Orange
 • Ylang Ylang

Sandalwood olie voor een gladde teint & stralend haar

Sandalwood olie wordt gebruikt in geuren dankzij de zoete, houterige aroma. Naast de aromatische eigenschappen ondersteunt deze etherische olie ook de gezondheid van de huid. Wanneer je Sandalwood op de huid aanbrengt, bevorderd het niet alleen een gladde teint maar kan het ook nuttig zijn bij het verminderen van oneffenheden.

Het hoofdonderdeel in de samenstelling van Sandalwood olie bestaat uit santalol, een chemische stof die bekend staat door zijn grondende effecten. Santalol is een alcohol in Sandalwood en helpt mee om de huid mooier te maken wanneer je het topisch aanbrengt.

Naast de serieuze voordelen voor de huid en teint, heeft Sandalwood etherische olie ook voordelen voor het haar. Herstel het vocht in je lokken en geef je haar extra glans door twee druppels Sandalwood op nat haar aan te brengen. Een makkelijke manier om essentiële sandelhoutolie in je haarverzorgingsprogramma te verwerken, is door een paar druppels toe te voegen aan je shampoo of conditioner.

Wanneer je Sandalwood gebruikt in een diffuser, zal je merken dat de geur helpt om een relaxte sfeer te creëren. Heerlijk om mee naar bed te gaan! De unieke zoete en houterige geur blend goed met bloemen, citrus en warme etherische oliën, zoals:

 • Lavender
 • Jasmine
 • Geranium
 • Bergamot
 • Grapefruit
 • Frankincense

No Comments

  Leave a Reply