Menu
Etherische Olie

Aroma diffusers: alles wat je moet weten

Het rondsnuffen in Ikea is voorbij. Gooi je geurkaarsen de deur uit: diffusers ruiken lekkerder én geven (vaak) licht. De hype rond aroma diffusers is nog steeds niet afgelopen en eigenlijk begrijp ik wel waarom. Als je met de vraag zit of je een aroma diffuser nodig hebt, wat de voordelen zijn en hoe het nou precies werkt, help ik je graag met het antwoord.

Wat is een aroma diffuser en hoe werkt het?

Een diffuser, of luchtbevochtiger in het Nederlands, is een bakje met water in leuke vorm en kleur. Door middel van hoge frequente trillingen ontstaat er een koude verneveling. Etherische oliën, die je in het bakje erbij kan doen, blijven in tact en verspreiden zich beter doordat het water en de mist koud blijft. Hierdoor ontstaat de lekkere geur die tevens een therapeutische werking kan hebben.

Hoewel je de meesten in het stopcontact moet prikken, heb je ook varianten die draadloos zijn. Geen stopcontact in de buurt? Een powerbank kan de oplossing bieden mits de aansluiting juist is.  

Ook op de markt zijn aroma diffusers zonder water. Dit type aroma diffuser werkt op elektriciteit en beschikt over een pompsysteem. Dit type, die vernevelaars worden genoemd, verspreidt geuren meestal intenser dan uit een diffuser die water bevat. Dankzij de directe verneveling zal je meer olie moeten gebruiken.

De analoge aroma diffusers verspreiden geuren door middel van verwarming door een kaars of hete kooltjes. Ze staan bekend als oliebranders en dienen veilig gebruikt te worden, zeker met kinderen in de buurt.

Aroma diffuser of brander kopen?

Ik ben dol op de subtiele en aanwezige geur van een diffuser met water. De essentiële oliën die ik gebruik kunnen makkelijk gecombineerd worden met water zonder dat de werking verminderd. Maar waarom zou je voor een diffuser kiezen in plaats van een brander?

Wanneer je maximaal wil profiteren van je essentiële oliën, zijn aroma diffusers daadwerkelijk beter. Een brander lukt het niet om op elk moment de juiste hoeveelheid te verspreiden. Daarnaast blijft dankzij de koude mist de werking in tact. Bij een aroma brander heb je hier veel minder invloed op.

Waar moet je op letten bij het kopen van een aroma diffuser?

Hoewel je denkt dat er misschien niet veel mis kan gaan bij het aanschaffen van een diffuser, heb je gelijk. Het valt ook wel mee. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee wil houden voordat je teleurgesteld raakt. Je wil toch dat je aroma diffuser aansluit bij jouw persoonlijke behoefte:

  • Ultrasonische werking (Werkt je diffuser op trillingen?)
  • Gebruikswijze (Hoe lang kan hij aan? Zijn er verschillende standen?)
  • Voedingsbron (Met of zonder stekker?)
  • Waterbakje (Hoeveel water past er in?)
  • Licht (Kan je diffuser licht geven?)
  • Kleur (Past de kleur van de diffuser bij je interieur?)

Ultrasonische werking

Essentiële oliën kunnen een therapeutische werking hebben. Bijvoorbeeld om je slaap te bevorderen of stress te verminderen. Ik gebruik mijn diffuser ook in de slaapkamer op mijn nachtkastje. Als je van plan bent om hetzelfde te doen, raad ik aan voor een aroma diffuser met ultrasonische werking te kiezen. Dat wil zeggen: geen gebrom op je nachtkastje maar een stille diffuser.

Gebruikswijze

Er zijn aroma diffusers met een afstandsbediening die te gebruiken zijn met een app óf waarbij je de duur van een programma kan instellen – en dus automatisch uitschakelt. Ook zijn er diffusers die de intensiteit bepalen, verschillende kleuren licht hebben of diffusers die vanzelf uitgaan wanneer het water op is.

Stem af wat je behoeften zijn en wat je daadwerkelijk gaat gebruiken.

Voedingsbron

Elektrische aroma diffusers kunnen aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk of werkt via batterijen of een accu. Het nadeel van diffusers die aangesloten moeten zijn, is dat je altijd afhankelijk bent van een stopcontact. Je bent dus minder vrij in het plaatsen van het apparaat.

Het nadeel van batterijen is dat je ze op den duur weer moet vervangen. Voordat ik ze vervangen heb, kom ik er achter dat ik hem al een week niet heb gebruikt ; -) De flexibiliteit van batterijen of een accu is daarentegen wel prettig. Je hoeft je nooit af te vragen waar het stopcontact is.

Waterbakje

Hoeveel milliliter water past er in het bakje? De grootte van de inhoud bepaalt hoe lang de diffuser ononderbroken kan vernevelen én hoeveel olie je moet gebruiken. Meestal ligt de capaciteit van een waterbakje tussen de 150 en 300 ml.

De grootte van het waterbakje zegt ook wat over de maximale duur voordat je diffuser aangevuld moet worden. Mijn diffuser heeft een inhoud van 150 ml en gaat tot wel 4 uur op continue stand mee of 12 uur interval.

Licht en kleur

De meerderheid van de aroma diffusers beschikken over de functie om LED verlichting aan te zetten. Sommigen hebben zelf meerdere standen en kunnen harder en zachter worden gezet. Wanneer je jouw diffuser niet alleen als aroma luchtbevochtiger wil gebruiken, spelen de uiterlijke kenmerken een rol in je aankoop.

Echter vind ik het fijn om ook de optie te hebben om het licht uit te kunnen schakelen. Wanneer je het liefst in een donkere kamer slaapt, maar wel voordeel wil hebben van de therapeutische werking, kan een aan-uit-knop voor de verlichting van pas komen.

Mijn go-to diffuser

Tijdens mijn aroma touch massages en gezichtsbehandelingen gebruik ik de Petal 2.0 aroma diffuser van doTERRA. Het minimalistische design met optioneel warm-wit licht is zowel een eye catcher als rustgever in de kamer. Er zijn (maar) een handje vol écht stille diffusers zonder hard gebrom. De Petal is hier één van en heeft echt mijn voorkeur. Met 150 ml water en twee druppels olie kan hij tot 4 uur mee zonder bijgevuld te worden.

No Comments

    Leave a Reply