Menu
Huidverzorging

Antioxidanten en vrije zuurstofradicalen

Op voedingsverpakkingen, drankjes en vitaminesupplementen kom je weleens het woord antioxidanten tegen. Volgens advertenties zitten ze bomvol gezonde stofjes met een helende werking voor je lichaam.

Maar wat zijn antioxidanten nou eigenlijk? Wat doen antioxidanten in cosmetica producten en waarom lees ik ze vaak samen met ‘vrije radicalen‘? Ik leg je vandaag alles uit van de hoed en de rand.

Wat zijn vrije zuurstofradicalen?

Voordat we het over antioxidanten gaan hebben, leg ik eerst graag uit wat vrije zuurstofradicalen zijn en wat ze doen met ons lichaam.

Vrije zuurstofradicalen zijn agressieve moleculen die ontstaan tijdens de natuurlijke stofwisseling én oxidatieproces in ons lichaam. Vrije zuurstofradicalen ontstaan wanneer zuurstof een extra elektron opneemt. Vrije radicalen kunnen schade veroorzaken aan cellen en weefsels.

Radicalen kunnen ook ontstaan wanneer we worden blootgesteld aan stress door werkdruk, teveel lichaamsgewicht, lichamelijk zwaar werk of intensief sporten. Vrije zuurstofradicalen ontstaan door blootstelling van de lucht, zon en bijvoorbeeld roken.

De impact van vrije zuurstofradicalen kan vergeleken worden door een hap uit een appel te nemen en hem even te laten staan. Al snel zie je dat de appel bruin wordt door de reactie van zuurstof in de lucht.

Als je een antioxidant aanbrengt op de appel, zoals bijvoorbeeld Lemon etherische olie, krijgt de appel geen kans om te reageren op het zuurstof en behoudt hij zijn natuurlijke kleur.

Vrije zuurstofradicalen zijn hoofdverantwoordelijk voor jouw huidveroudering. Antioxidanten zijn in staat deze bad guys uit te schakelen. Een beschermlaagje van antioxidanten in je huid, zorgt er voor dat vrije radicalen minder tijd en kans krijgen om schade aan te richten.

Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten is een verzamelnaam van bepaalde vitamines, mineralen en voedingstoffen die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Antioxidanten vind je terug in vitamines C en E, betàcaroteen en selenium, maar ook in bioactieve stoffen die aanwezig zijn in je appel en selderij.

Je zou kunnen zeggen dat antioxidaten je lichaam beschermen tegen aanvallen van buitenaf – zoals die vrije radicalen. Zie je lichaam als een metalen constructie. Wanneer het gaat roesten, zakt het model in elkaar. Antioxidanten zorgen ervoor dat het roesten wordt tegengegaan.

Antioxidanten in cosmeticaproducten

Inmiddels is er voldoende wetenschappelijk bewijs dat antioxidanten in cosmeticaproducten in staat zijn om vrije radicalen weg te vagen.

Als je wil dat de antioxidanten in je huidverzorgingsproducten werken, let dan goed op de hoeveelheid van antioxidanten in het product. Aan een percentage van 0,001% heb je niets. Je kan dit controleren door op de ingrediëntenlijst te kijken hoever het product bovenaan staat. Wanneer een antioxidant in de laatste 1/3 van de rij staat, is de concentratie waarschijnlijk te laag om daadwerkelijk effect te hebben.

Een antioxidant werkt tevens het best in combinatie met nog een antioxidant. Wanneer ze samen in een product zitten, versterken ze elkaars werken. Een succesvolle combinatie is die van niaminacide (vitamine B3) en retinol (vitamine A).

Door preventief te werk te gaan, beperk je de schade. Bescherming van je gezicht met antioxidanten is dus essentieel. De huidverzorgingsproducten en etherische oliën die ik gebruik, gaan het oxidatieproces in de cellen tegen en helpen het weefsel in je huid.

Antioxidanten en rimpels

De kwaliteit en veroudering van het gezicht, staat of valt met het gezond houden van de huid. Dat we woorden als vrije radicalen en antioxidanten vaak tegenkomen als we meer te weten willen komen over de huid, is dus zo gek nog niet.

De oorzaak van rimpels ontstaat door een natuurlijk verouderingsproces. Hoewel we niets aan het verouderingsproces kunnen doen, kunnen we wel aan de gevolgen sleutelen op cellulair niveau.

Hoewel je lichaam van nature al antioxidanten bezit om vrije radicalen tegen te gaan, is dat niet altijd voldoende. Blootstelling aan de zon en roken zijn twee voorbeelden waardoor vrije zuurstofradicalen kunnen toenemen. Dit proces, dat rimpels veroorzaakt, staat los van het natuurlijke verouderingsproces. Dat betekent dat we dus (preventieve) maatregelen kunnen nemen.

Een andere oorzaak die ook los staat van het natuurlijke proces van gezichtsveroudering, is het ontstaan van huidirritatie door bijvoorbeeld overmatig exfoliëren. Door zo snel mogelijk het tekort in je huid aan te vullen, kan je dus huidveroudering voorkomen.

Lees hier welke 4 etherische oliën helpen tegen rimpels.

Antioxidanten en voeding

Er is veel onderzoek gedaan naar natuurlijke antioxidanten in voeding en voedingssupplementen (1). Antioxidanten zitten in veel verschillende gezonde groenten, fruit, noten en kruiden (2). Om je huid gezond & jong te houden, is het dus ook belangrijk om antioxidanten door middel van voeding binnen te krijgen.

Groenten met antioxidanten
Rauwe gember (ook laos kruid en galangawortel), gekookte broccoli, rode sla, asperge, avocado, rauwe rode bieten, rauwe rode uien, groene sla, rauwe broccoli, rauwe uien, oranje pepers, rauwe aubergine, rode pepers, rauwe bloemkool, rauwe wortels, gekookte bloemkool, groene pepers, verse tomaat, rauwe bleekselderij, ijsbergsla, rauwe babywortels, ananas, gekookte wortels, gekookte aubergine, komkommer
Fruit met antioxidanten
Vlierbessen, (gedroogde) appels, blauwe bessen, gedroogde pruimen, zwarte bessen, frambozen, rauwe cranberries, kersen, kruisbessen, peren, mandarijnen, navelsinaasappels, grapefruit, citroensap, kiwi, abrikozen, mango, banaan
Kruiden met antioxidanten
Kruidnagel, kaneel, oreganopoeder, kurkuma (geelwortel), gedroogde basilicum, zwarte peperpoeder, verse tijm, chilipoeder, paprikapoeder, verse pepermunt, verse oregano, knoflookpoeder, rauwe knoflook, rauwe koriander, verse basilicum
Overige antioxidant rijke voeding
Gedroogde agave, ongezoete cacaopoeder, pure chocolade, pecannoten, walnoten, hazelnoten, olijfolie, gekookte artisjok, pistachenoten, rauwe kidneybonen, rauwe zwarte bonen, rauwe linzen, amandelen, dadels, rode wijn, vijgen, rauwe pinda’s, rozijnen, roggebrood, cashewnoten, macadamianoten, 7-granenbrood, paranoten, witte wijn, rauwe limabonen

No Comments

    Leave a Reply