Menu
Diffuser Blends / Etherische Olie

5 diffuser blends tegen stress

Eerder schreef ik alles wat je moet weten over aroma diffusers. Welke types er zijn, wat de voordelen zijn van een vernevelaar ten opzichte van een brander én schreef ik dat aroma diffusers therapeutisch kunnen werken. In deze blogpost leg ik uit wat die therapeutische werking inhoudt en hoe essentiële oliën je kunnen helpen in tijden van stress.

Wat is de therapeutische werking van etherische oliën?

Etherische oliën, ook wel essentiële oliën genoemd, zijn aromatische vloeistoffen die gewonnen worden uit de natuur. Denk aan bladeren, bloesem, schors, wortel, planten, struiken, bomen, zaden en bloemen. De olie die vrijkomt geurt niet alleen, maar heeft ook een helende werking op ons lichaam en/of geest. Pure en onvermengde essentiële oliën zijn doorzichtig en variëren van kleur.

De geur van etherische oliën kunnen je vrolijk, melancholiek of compleet rustig maken. Dit komt doordat geuren, net zoals gedachtes en gevoelens, op fijnstoffelijk niveau binnenkomen. Hierdoor hebben ze een innerlijke herstellende werking.

Wanneer je een juiste etherische olie combineert met aanraking op een fysieke plek, kan dit helend werken. Zo werken aromatherapieën helend bij bepaalde verwondingen, lichamelijke klachten en psychische problemen.

Een essentiële olie kan op het lichaam aangebracht worden door een therapeut om fysieke klachten te behandelen of dus via een diffuser. In deze post gaan we in op diffuser blends en hoe je doormiddel van geuren minder stress kan ervaren.

Aroma diffuser blends tegen stress

Aroma blends zijn combinaties van verschillende etherische oliën.  Door bepaalde essentiële oliën samen te voegen, creëer je een mengsel tegen specifieke klachten. De volgende blends zijn zorgvuldig bij elkaar gezocht en getest voor een herstellende, rustgevende en beschermende werking tegen stress en angst.

Stress Less

Lavender

Lavendel olie staat bekend om het vermogen om een ontspannende sfeer te creëren die leidt tot een goede nachtrust. De kalmerende eigenschappen van Lavender etherische olie creëert een serene omgeving van je slaapkamer; recht uit de diffuser. Met lavender staat rust op één en kan je gemakkelijker tot slaap komen.

In Lavender olie zit linalool en linalyl acetate; stofjes met kalmerende eigenschappen (1). De lavendel olie die ik gebruik ondersteunt je parasympatische zenuwstelsel en biedt geestelijke ondersteuning bij:

 • Spanningen in het lichaam
 • Stress en hyperactiviteit
 • Drukte in je hoofd
 • Depressieve gevoelens
 • Verlies van eetlust
 • Stemmingswisselingen
 • Slapeloosheid
 • Tandenknarsen
 • Onregelmatige menstruatie en menopauze

Lime

Lime olie in je aroma diffuser kan de perfecte keus zijn na een stressvolle dag die gepaard ging met lastige beslissingen. Limoen olie heeft een scherpe, frisse geur en wordt vaak gebruikt om je humeur op te heffen. Lime olie in de diffuser reinigt de lucht en stimuleert de zintuigen.

Onderzoek heeft aangetoond dat bèta-pineen een effect heeft op de balans in de hersenchemie. Het ondersteunt de hersenen bij het verminderen van droevige gevoelens.

Lime olie zorgt voor een verandering in het zenuwstelsel op chemisch niveau. Gevoelens als angst, stress en (emotionele) pijn kunnen verminderd worden.

Lime olie zorgt voor een verfrissende geur die je helemaal tot rust kan brengen.

Spearmint

Spearmint olie staat bekend om zijn mintige smaak en aroma. In een diffuser zorgt Spearmint olie voor een verfrissende geur die je kan helpen om focus te behouden.

De stofjes cavorne en limoneen zijn de hoofdbestandsdelen van Spearmint olie. Ze werken opbeurend op je humeur wanneer je deze etherische olie onder andere in een diffuser gebruikt.

De frisse werking van Spearmint olie werkt dus goed tijdens lange stukken studeren, lezen of autorijden om focus te behouden. Ook heeft Spearmint olie humeurverhogende voordelen die stress doen verminderen.

Seeking Balance

Grapefruit

Grapefruit olie heeft een verfrissende citrusgeur die gelijk opbeurend werkt. Deze citrusolie zorgt voor meer zelfacceptatie en balans in emoties door de aanwezigheid van limonene.

Grapefruit olie kan veel troost geven bij en wordt veel ingezet bij het accepteren van je eigen-ik. Etherische oliën van de grapefruit stimuleren een gezonder metabolisme en staan bekend om meer acceptatie rond je eigen lichaam te creëren.

Grapefruit olie wordt tijdens eetproblematiek ingezet om je relatie met voedsel te verbeteren en helpt om patronen (bijvoorbeeld een drugsverslaving) te doorbreken.

Door de aanwezigheid van limonene is dit een sterke combinatie met Lime dankzij de opbeurende aromatische eigenschappen. De aromatische werking van Grapefruit olie geeft veel blijdschap en biedt troost bij zware gevoelens en stress.

Ylang Ylang

Deze warme en zoete bloemengeur olie helpt om spanningen en angstgevoelens te verminderen. Het zorgt om een optimistisch perspectief te bieden. Twee van de belangrijkste bestanddelen van Ylang Ylang zijn caryophyllene en germacrene. Deze twee componenten bevorderen kalmerende gevoelens bij aromatisch gebruik.

Ylang Ylang olie kan in een diffuser gebruikt worden om angstgevoelens te verminderen. Het gebruik van deze etherische bloemenolie in een diffuser, helpt je om een optimistisch perspectief te bieden.

Ultimate Calm

Bergamot

Bergamot olie heeft, ondanks dat het een citrus olie is, een uniek kalmerend effect dat kan helpen tijdens hoge stress levels en spanning. De olie werkt verzachtend en kalmerend en heeft een frisse zoete geur.

Bergamot is een veelzijdige olie die ook ingezet kan worden voor de nachtrust na een dag waarbij jij niet op de eerste plek stond. De geur is zoet en helpt je humeur flink op te krikken. Door het frisse karakter van Bergamot olie, ervaar je in een diffuser meer optimisme en hoop.

De natuurlijke werking van Bergamot olie wordt nog wel eens gezien als een natuurlijk antidepressivum omdat je met deze aroma makkelijker jezelf kan accepteren. Dankzij de aanwezigheid van limoneen en linalyl acetate merk je meer kalmte tijdens stress.

Cedarwood

Cedarwood olie werkt rustgevend door zijn warme en houterige aroma. Deze aroma laat je gemakkelijk aan het buitenleven denken. De hoofdingrediënten van Cedarwood olie zijn alfa-cedrene en cedrol; twee stofjes die vallen onder de groep sesquiterpenes. Etherische oliën die vallen onder sesquiterpenes staan bekend om de grondende werking van emoties.

Cederhout olie werkt dus rustgevend en kalmerend. Door Cedarwood in je diffuser blend te mengen, zal je je makkelijker aarden en vind je het evenwicht in heftige emoties terug.

Cedarwood olie helpt de luchtwegen en zenuwen ontspannen. In een diffuser wordt een sfeer gecreëerd waar innerlijke kalmte centraal staat. Na een lange dag kan Cedarwood olie heerlijk zijn om tot rust te komen binnen jezelf. Een ideale olie om mee te masseren of gemakkelijk in je diffuser blend te mengen.

Walk in the Woods

Wild Orange

De sterke, zoete, citrusaroma van Wild Orange zuivert de lucht en stimuleert een energieke en opbeurende leefomgeving. Het is één van mijn favoriete oliën door de frisse geur en energieke werking.

Wild Orange kan je helpen om een negatieve stemming te verminderen. Dat komt door de hoeveelheid limoleen; een stofje die het humeur bevorderd en opbeurende gevoelen geeft.

De stimulerende effecten van limoleen werken bij Wild Orange net als Lime en Grapefruit. Het bevorderd het humeur en geeft opbeurende gevoelens. Wild Orange geeft veel rust tijdens angstige of nerveuze momenten en wordt veel ingezet om innerlijk rustig te worden.

Gevoelige kinderen en volwassenen zijn vaak dol op Wild Orange dankzij de vermindering van overprikkeling. Kinderen met boze buien door te veel spanningen en slechte slaap kunnen meer rust ervaren met Wild Orange.

Juniper Berry

Juniper Berry olie is ideaal voor diffusing vanwege de kalmerende en aardigseffecten. Het heeft het vermogen om de lucht te reinigen en het verlichten van stress. In deze olie zit alpha-pinene en helpt de stemming te verheffen en vernieuwen. De houtachtige geur is heerlijk te combineren en draagt bij aan gevoelens van rust en ontspanning.

Jeneverbes olie heeft schone, houtachtige, kruidige en scherpe aromatische kenmerken. Je pikt hem er zo uit! Juniper Berry wordt vaak gebruikt in een diffuser dankzij zijn reinigende en rustgevende werking voor lichaam en geest.

Spikenard

Een van de grootste voordelen van Spikenard olie is de opwekkende werking dat kan helpen gevoelens van ontspanning en kalmte te bevorderen. Het helpt bij het verlichten van nervositeit, rusteloosheid en slapeloosheid. De geur is vrij zwaar, houtachtig en zoet.

Spikenard heeft een rustgevende en kalmerende werking op je geest. Wanneer je last hebt van veel stress, helpt de aroma van Spikenard je om rustiger in je vel te zitten.

Spikenard etherische olie kan je helpen je zelfvertrouwen en eigen identiteit terug te vinden en slapeloosheid te verminderen. Dit komt doordat Spikenard familie is van de Valeriaan.

Cool Down

Peppermint

Pepermuntolie kan aromatisch worden gebruikt om de zintuigen te verlevendigen en een gevoel van energie te bevorderen. De belangrijkste component in pepermuntolie is menthol. Het bevat een stimulerende eigenschap die bijdraagt om aandachtig, alert en bewust te blijven. De frisheid helpt om mentale vermoeidheid te verlichten.

Hoewel pepermunt olie verfrist en energie geeft, is het een essentiële olie om eens te proberen voor het slapen gaan. Peppermint staat bekend om spanningen te verminderen, humeur te verbeteren en focus te bevorderen.

Tijdens warme dagen kan deze olie verfrissend werken voor en tijdens het slapen gaan. Het helpt niet alleen de lucht te zuiveren en longen te openen, maar kan verademend zijn bij vermoeidheid, hitte, jeuk en irritatie.

Menthol, menthone en 1,8-Cineole zijn de hoofdingrediënten van Peppermint olie. Deze stofjes hebben een energieke werking op je stemming als je gevoelens als boos- en somberheid ervaart of opvliegers.

No Comments

  Leave a Reply